duminică, 5 august 2012

Pericolele slabirii

Desi suntem tentati sa credem ca slabitul aduce numai beneficii, exista si o serie de consecinte negative asupra sanatatii, cauzate atat de eliminarea kilogramelor in plus, a apei reziduale din tesuturi, dar si de schimbarea radicala a modului de viata si a alimentatiei ulterioare pierderii in greutate.
 Foarte putini dintre noi pornesc in cautarea "siluetei pierdute" cu gandul ca vor transforma regimul sanatos si fara excese calorice intr-un stil de viata permanent.

Va prezint in urmatoarele randuri doar cateva din efectele negative ale slabitului brusc si necugetat.
  • Slabitul brusc duce de obicei la pierdere de apa si masa musculara datorita faptului ca in timpul dietei fulger nu prea se consuma suficiente proteine si calorii - rezultatele acestei pierderi devenind evidente atunci cand pielea - nu de mult neteda si intinsa - se lasa sau, si mai rau, devine ridata

  • Scade capacitatea de concentrare si efort.
  • Poate fi provocat un dezechilibru hormonal.
  • In timpul slabitului se pierde si masa osoasa, favorizindu-se aparitia osteoporozei. 
In alta ordine de idei organismul se ala in stare de “alerta” prin infometare, ceea ce face ca metabolsimul sa se adapteze in ideea de a mentine energia pentru functiile vitale.
Aceasta inseamna ca cea mai mica exceptie de la regimul restrictiv face ca organismul sa depoziteze imediat acele calorii “in plus”. Asadar o singura lingurita de prajitura intr-o dieta restrictiva va strica balanta calorica.
 Apoi, la finalul dietei hipocalorice, cand incepeti sa reintrodueti celelalte alimente care au fost interzise, organismul acumuleaza tot, astfel ca va ingrasati intr-un ritm rapid, uneori depasind greutatea de la care ati inceput cura de slabire.

In concluzie, asa cum multi inaintea noastra au spus-o si, dupa cum ati observat, nu fara motiv, nu exista slabit rapid si sanatos! 
Metoda traditionala, dieta si sport, cea mai sanatoasa alegere

Asta nu inseamna ca cei cu o greutate peste medie nu ar trebui sa incerce sa slabeasca. Numai ca moderatia este cuvantul de ordine. Chiar si cateva kilograme date jos micsoreaza riscul de boli de inima, diabet si chiar de cateva tipuri de cancer. Majoritatea expertilor recomanda sa nu se slabeasca mai mult de 2 - 3 kilograme pe saptamana. Cat despre dieta, aceasta trebuie sa contina mai putine grasimi saturate si zahar, sa includa atat fructe si legume, cat si carne sau cereale integrale. In plus, sportul nu trebuie sa lipseasca. Una fara alta nu se poate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu