miercuri, 14 noiembrie 2012

Iaurtul

Iaurtul este unul dintre cele mai importante ingrediente nutritive pentru organism. Nu demult s-a demonstrat ca iaurtul este benefic pentru ingrijirea pielii.
 Orice tip de iaurt este o sursa bogata de fosfor, calciu si vitamina D. Tocmai de aceea, consumarea lui ne ajuta sa prevenim sau, daca deja suntem bolnavi, sa tratam o afectiune greu de stapanit dupa o anumita varsta, osteoporoza.

Calciul din iaurtul integral se asimileaza mai bine decat cel din lapte. Iaurtul cu cereale la micul dejun ne ofera energie pentru ziua care abia incepe. Si tot iaurtul este o solutie ideala pentru o cina usoara, cu putine calorii: 54 calorii/100 g.
Iaurtul ajuta la tratarea diverselor afectiuni intestinale, precum diareea dupa antibiotice, atat la copii, cat si la adulti, a ulcerului, actionand impotriva bacteriei Helicobacter Pylori, dar si a bolii inflamatorii intestinale. Iaurtul reduce nivelul de mutageni din tubul digestiv si furnizeaza vitamine importante, printre care si acidul folic. Rezultatul: deliciosul iaurt reduce si riscul de cancer pe colon.

Iaurtul este bogat in proteine, avand aproximativ 3 grame de proteine la 100g de iaurt. Iaurtul este buna sursa de calciu

Calciul din iaurt este principalul avantaj al iaurtului este calciul, care se asimileaza mai usor si mai bine din iaurt decat din lapte. Aceasta deoarece componentele laptelui transformat in iaurt devin mai accesibile pentru organismul uman. Iaurtul natural contine mai mult calciu decat laptele integral. 100 ml iaurt ne furnizeaza 190 mg calciu, aceeasi cantitate de lapte integral – 115 mg.

Nu recomand iaurturile indulcite, fie cu zaharoza, fie cu glucoza sau cu edulcoranti.

Iaurtul iti intareste sistemul imunitar. Te imbolnavesti mai rar daca mananci zilnic iaurt. Iaurtul cu bacterii active stimuleaza sistemul imunitar, fapt evidentiat prin inregistrarea cresterii sustinute a anumitor citokine. Anumite boli autoimune pot fi prevenite prin consumul de iaurt.

Iaurtul simplu poate inlocui fara probleme smantana. Avantajul este ca are mai putine calorii si grasimi decat smantana. Din nefericire, in tara noastra, consumul de iaurt este destul de scazut, comparativ cu alte state europene.
 Iaurtul nu este doar sanatos pentru organismul nostru, ci ne ajuta si sa pierdem in greutate datorita faptului ca scade intensitatea senzatiei de foame si ne da o senzatie de satietate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu