marți, 14 august 2012

Detoxifiere in 7 zile

Dietele de detoxifiere sunt concepute cu scopul de a elimina toxinele din organism, toxine de altfel care sunt acumulate in organism. Efectul de pierdere in greutate, care vine la pachet cu detoxifierea, nu ar trebui sa constituie factorul esential in luarea deciziei de a tine o astfel de dieta.
In ceea ce priveste aportul caloric, acesta variaza de la 1000 de calorii pana la 1500. Daca ai probleme de sanatate, daca esti insarcinata sau alaptezi, daca ai probleme metabolice grave, insuficienta hepatica, insuficienta renala sau diabet, dieta este interzisa. 


Unii oameni prefera sa se detoxifice consumand suc de fructe proaspete sau de legume si apa filtrata pe durata curei. Altii, pur si simplu elimina alimentele procesate sau consuma doar alimente crude o saptamana. Acest tip de dieta este o abordare mult mai rezonabila si mai eficienta, pentru ca ofera corpului o pauza de la alimentele mai putin sanatoase pe care le consumi in mod normal.  

Prima zi. Aportul caloric nu trebuie sa depaseasca 1000 de calorii.  La micul dejun, pranz si cina veti consuma: 1 pahar cu suc de fructe (neindulcit) sau unul de legume (fara sare) plus un paharel cu iaurt. La pranz o salata si o felie de paine, seara salata, o felie de paine, suc de fructe si un iaurt. 

A doua zi. Aportul caloric creste usor la 1200. La micul dejun o portie de fructe proaspete (mere, pere, mango, struguri, ananas si/sau grapefruit). Sau doua felii de paine integrala, cu branza dulce degresata, un iaurt sau un pahar  mic cu lapte degresat si o ceasca cu ceai (din plante) sau cafea fara zahar. La masa de pranz: un kiwi, o salata de legume (morcovi, telina, ridichii, stropite cu un strop de suc de lamaie si ulei de masline), la care se adauga 150 de grame de legume (pregatite la aburi) peste care se adauga un catel de usturoi zdrobit si un pic de ulei de masline. Iar de baut ceai din plante sau apa. La cina: 50 de grame coacaze (sau alte fructe de padure, proaspete sau congelate), si 100 de grame de musli, cu o lingura de suc de portocale si un paharel de iaurt (degresat). La final ceai din plante sau apa.

A treia zi. In aceasta zi te limitezi tot la 1200 de calorii. Micul dejun este acelasi din ziua a doua. La pranz: un mango mare, 150 de grame de legume amestecate (inclusiv salata creata, menta proaspata, ceapa de primavara, rosii, cicoare, ardei galbeni si rosii, spanac, fasole pastai, cu un pic de suc de lamaie si ulei de masline). Sau: un cartof copt (in coaja), 50 de grame de branza frantuzeasca (cu putine grasimi) cu un pic de ceapa tocata si un catel de usturoi. De baut: suc de legume. Cina este una usoara: un pahar cu iaurt, amestecat cu afine, coacaze si o lingurita cu miere, cu o chifla din faina integrala si o bucatica de branza dulce.
De baut ceai din plante sau apa.

Ziua a patra. In aceasta zi veti consuma mancaruri pe baza de orez. Aportul caloric nu depaseste 1300 de calorii.Astfel ai nevoie de 225 de grame de orez brun, uscat pe care-l veti pregati dupa instructiunile de pe eticheta. In aceasta zi se va bea numai apa. La micul dejun se va consuma: 75 de grame de orez gatit, un mer fiert, o lingurita cu miere, scortisoara si coaja de lamaie. Pranzul va consta din: 75 de grame de orez gatit, 175 de grame de legume fierte la aburi (telina, morcovi, broccoli, spanac, rosii, arpagic si varza tocata). Seara: 75 de grame de orez gatit, caise uscate, stafide, susan si pulpa unui grapefruit.

A cincea zi. In aceasta zi se voi consuma 1200 de calorii. La micul dejun vei manca la fel ca in cea de-a doua zi. La pranz: un mar, o para, 150 de grame de salata de legume (conopida, broccoli, morcovi, ceapa de primavara, varza rosie, tocata si pastai), cu  ulei de masline, otet, cateva stafide si patru nuci. Sau: un cartof copt, umplut cu 75 de grame spanac (pregatit la aburi si tocat marunt) cu doua lingurite de ulei de masline, un catel de usturoi si nucsoara (puteti fi darnici cu portia de nucsoara). Iar de baut ceai din plante sau apa. La cina: 75 de grame de branza frantuzeasca amestecata cu un paharel de iaurt, iar peste toate peste un bol cu salata de fructe (kiwi, ananas, portocale, struguri, coacaze, afine si mere).  

A sasea zi. In penultima zi de dieta, aportul caloric nu depaseste 1300 de calorii. Meniul pentru micul dejun este acelasi ca din ziua a doua. La pranz: o banana, 150 de grame de salata amestecata (laptuci, rosii, ardei rosu, morcovi, ceapa de primavara, castravete, un catel de usturoi, fenicul si salata creata), cu suc de lamaie, ulei de masline si tarhon. Sau: un cartof copt cu 75 de grame de fasole cu o lingura de ulei de floarea-soarelui si ceapa (tocata fin). Apa sau ceai. La cina: 75 de grame de musli amestecat cu suc de lamaie, o lingurita de miere, un mar ras si un paharel de iaurt. Sau: o felie de paine (din faina integrala), doua linguri de branza dulce.
De baut: apa sau ceai de plante.

A saptea zi. In aceasta zi aportul caloric este de 1200. Micul dejun este cel din cea de-a doua zi. La pranz: 75 de grame de cartofi fierti si pastrav cu patrunjel tocat fin, ceapa, rosii, seminte de pin, acoperit cu felii de lamaie, cu un pic de ulei de masline. Pestele se gateste in folie de aluminiu. Meniul pentru cina: un grapefruit roz, doua oua fierte si doua felii de paine (din faina integrala) cu un pahar de iaurt. Iar de baut ceai de plante sau apa.
Revenirea la dieta normala se face treptat, pe parcursul unei saptamani.  

Atunci cand iei in considerare o dieta de detoxifiere trebuie sa fii bland cu tine insuti. Nu te gandi ca infometarea este singura cale sa-ti cureti organismul. Si daca ai fost bolnav, suferi de o boala sau iei medicamente care necesita consumul de alimente regulat, asigura-te ca primesti acordul medicului tau inainte de a te supune chiar si unei cura detoxifiere blande. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu