luni, 27 august 2012

Pepenele rosu

Cat inca se mai gasesc la piata pepeni, ar fi bine sa profiti la maximum de ei, caci te ajuta sa previi o serie intreaga de boli.Pepenele roşu nu este numai extrem de delicios şi un aliment răcoritor care potoleşte setea, este o sursă de nutrienţi şi are puţine calorii. Ai toate motivele să-l alegi in zilele caniculare de vara! Miezul pepenelui rosu este un cocteil de apa, aproape 95 la suta, si zaharuri naturale, cu un gust aromat si extrem de favorabil, codimentat cu o multitudine de substante miraculoase cum ar fi anumite enzime, acizi organici sau licopina de aceea este adesea folosit pentru cura detoxifiere.

Pentru ca este vara, anotimpul ideal al curelor de slabire, pe lista alimentelor preferate ar fi nemaipomenit daca ati introduce si pepenele rosu. 100 grame de pepene rosu contin doar 30 de calorii si in plus, pepenele rosu curata si detoxifica intern organismului, ajutand la eliminarea toxinelor din ficat, la protejarea intestinelor subtiri si la stimularea activitatii rinichilor. Gratie capacitatilor sale diuretice, pepenele rosu este recomandat in dieta persoanelor cu pietre la rinichi sau in a celor suferind de guta.

Cel mai ridicat nivel de licopen se gaseste in pepenele rosu, rosii, ardei iuti rosii, grepfrut rosu, sfecla rosie, ridichi de luna, mere rosii, struguri rosii si vin, piersici si caise. Pepenele rosu are cea mai mare concentratie de licopen comparativ cu oricare alta leguma sau alt fruct proaspat. Culoarea rosie a pepenelui este data tocmai de licopen. 

Vitamine si minerale

Pepenele in totalitatea lui este o sursa de multivitamine. O portie cat doua cesti reprezinta o sursa excelenta de vitamina A, B6 si C.

Vitamina A intalnita in pepenele rosu prezinta o importanta deosebita pentru sanatatea ochilor.

Vitamina B6 continuta de pepenele rosu este folosita de organism pentru a produce substante chimice la nivelul creierului, precum serotonina, melatonina si dopamina, care ajuta corpul in combaterea anxietatii si panicii.

Vitamina C ajuta la intarirea sistemului imunitar si il ajuta sa ne protejeze impotriva infectiilor si virusilor si este cunoscuta pentru stimularea acestuia si protectia impotriva radicalilor liberi.

Potasiu o portie cat doua cesti furnizeaza si potasiu, un mineral imperios necesar pentru mentinerea echilibrului de apa din corp si interiorul celulelor.
Persoanele care au un nivel scazut de potasiu pot experimenta carcei sau crampe musculare. Doua cesti de pepene au putin sub 10 procente din doza zilnica recomandata de potasiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu